Lyckas med konferensen

conference

En konferens låter i första hand som ett möte på annan ort. Men det är mycket mer än så. Det är en chans att nå viktiga mål, hitta överenskommelser och blicka in i företagets framtid. 

Ute i tid

Börja planering i god tid innan konferensen ska hållas. Det krävs att man sätter upp tydliga mål som man vill uppnå med konferensen. Det kommer att driva planeringen i rätt riktning: annars kan det blir att man planerar in aktiviteter och samtalsämnen utan någon plan vad man ska få för avkastning för dessa.

Tema eller inte?

En del konferenser kan ha teman, vara riktade mot en specifik sak eller att aktiviteterna kring konferensen är lika. Här kan man åka på golfkonferens, casinokonferens, gå på Skansen, utmana kropp och sinne eller fokusera på hälsa och miljö. Man har händerna fria att skapa ett tema som gör konferensen lite mer än bara jobbsnack.

När man väljer ett tema ska det vara kopplat till målet med konferensen: kanske ska man lära känna sina medarbetare med uppdrag och lek, eller äta gott och ha trevligt med sina leverantörer innan man förlänger kontraktet.

Plats

Platsen hänger starkt ihop med typen av tema. Vill man ha en lugnare konferens som bara utspelar sig över en dag eller några timmar, kan man välja att hyra ett rum på lämplig plats. Kanske har man folk från flera kontor som flyger in och möts, då kan man ha konferensen direkt när man har landat. Är det ett möte mellan flera företag är det bättre att boka ett rum för en dag och ha konferensen på mer ”neutral” mark än på det egna kontoret.

Ska det vara en större konferens med övernattning får man boka i tid, dessa platser brukar bokas upp långt i förväg. Är man ute i tid kan man även planera tillsammans med ägaren av konferensen om de aktiviteter och möjligheter som finns på plats.