Att arbeta inom finanssektorn

finans_305308904

Det finns en hel del olika yrken inom finanssektorn man kan arbeta inom, så länge man har rätt utbildning. Det skadar heller inte att vara analytiskt lagd och ett intresse att följa utvecklingen av samhället. Här tar vi en titt på ett par olika yrken inom finans, men först lite om att utbilda sig.

Studier

Det kommer inte att finnas en examen som ger en tillgång till alla olika yrken som finns inom finans då de kan kräva ett spektrum av kunskaper och expertiser. Finans- och ekonomiutbildningar kan hittas på en rad olika universitet landet över, men man kan även titta på möjligheterna att utbilda sig i något annat land.

Finansanalytiker

Arbetar man som finansanalytiker är man verksam på kapitalmarknaden i Sverige. I detta arbete kommer man analysera saker som obligationer och aktier samtidigt som man specialiserar sig på specifika branscher eller till och med enskilda företag. Dessa analyser hjälper sedan investerare att bedöma om till exempel aktier ska köpas eller säljas.

Nationalekonom

Som nationalekonom kommer man att göra samhällsekonomiska analyser, utredningar och prognoser som ofta rör väldigt breda områden. De tittar även på vad centralbankerna och länder som en helhet håller på med. De som finner sig arbeta på banker eller stora företag håller ofta på att studera den ekonomiska, politiska och sociala utvecklingen i andra länder genom att studera prognoser och databaser. En utbildning inom nationalekonomi kan även öppna upp möjligheter att arbeta för EU-administrationen.

Finansekonom

En finansekonom å andra sidan arbetar med att låna ut och placera kapital i olika former av värdepapper. Arbetar man till exempel inom ett företag är det ens uppgift att se till att företaget kan få så fördelaktiga lån som möjligt och omplacera dessa som räntan utvecklas. Detta jobb innebär även att jobb tätt ihop med banker, kreditinstitut och försäkringsbolag.